Procedura de Abdominoplastie

 

Abdominoplastia este una dintre cele mai complexe interventii de remodelare corporala. Asa cum reiese si din nume, se adreseaza abdomenului.

 

Cine poate beneficia de abdominoplastie?

Sunt mai multe categorii de pacienti in acest grup. Cele mai multe sunt paciente care au avut una sau mai multe nasteri, unele cu gemeni, si in urma carora abdomenul nu mai are pielea tonica, are vergeturi (mai ales in partea de jos) si nu mai are muschi fermi (intre cei doi muschi verticali din partea centrala, dreptii abdominali, apare un spatiu prin intinderea fibrelor care se gasesc aici). Iata un exemplu de acest fel:

 

abdominoplastia-inainte-si-dupa

Un alt grup important este cel al oamenilor care au scazut mult in greutate: acestia au si ei vergeturi, dar elementul definitoriu este un exces de piele spectaculos, atat deasupra cat si sub ombilic (sort abdominal). Ca in exemplul de mai jos:

abdominoplastie-inainte-si-dupa

 

Ar mai fi femei mai in varsta, plinute (nu obeze) si care si-au pierdut tonusul musculaturii si al pielii.

 

Ce alte operatii se mai pot face in acelasi timp cu abdominoplastia?

Probabil cel mai des, se asociaza lipoaspiratia (pe abdomen si se numeste lipoabdominplastie, sau in alte zone). Iata si un exemplu extrem de lipoabdominoplastie:

Se poate continua scoaterea pielii in exces pe lateral si la nivelul feselor intr-o lipectomie de centura inferioara (mai ales la fostii obezi). Se pot repara defecte ale peretelui abdominal (hernii sau eventratii). Se poate asocia (in maini antrenate) cu operatii estetice la nivelul sanilor (ridicari, reductii, ba chiar mariri).  Se poate remodela muntele pubisului (al lui Venus). Si lista poate continua.

abdominoplastia-poze

 

Cum decurge operatia?

Se face o incizie jos, sub limita lenjeriei care merge spre lateral in functie de necesitati. Toate pielea si grasimea de pe burta se desprinde de pe muschi. Buricul se decupeaza si ramane pe loc. Uneori, in partea de desupra buricului se face doar lipoaspiratie. Se scoate sortul (pielea si grasimea in exces). Se scoate buricul printr-o noua gaura. Se coase. Astfel, toata pielea dintre buric si taietura este scoasa. Inainte de sutura se pot intari muschii sau apropia dreptii abdominali). De obicei, in mainile noastre, operatia dureaza 2-2,5 ore.

 

Cum ne pregatim pentru operatie?

In afara de consultatia cu chirurgul plastician si analizele curente, trebuie sa opriti sau reduceti fumatul, sa opriti anticonceptionalele orale cu cateva luni in avans, sa nu consumati aspirina cu 3 saptamni inainte. Sunt chirurgi care au si alte cerinte.

abdominoplastia-poze-inainte-si-dupa_operatie

 

Ce se intampla dupa operatie?

Veti fi dus(a) la pat, usor indoit(a) de spate, cu genunchii flectati. Veti avea tuburi de dren (2-4) si o burtiera elastica. Doare, dar nu insuportabil. Veti primi medicamente contra durerii. Cu ajutor, veti fi incurajat(a) sa va deplasati cat mai repede posibil, dar cel putin 3 zile trebuie sa mergeti aplecat(a). Tuburile de dren se scot de chirurg in functie de evolutie. Noi incercam sa le scoatem cat mai repede (24-48 de ore). A doua zi veti parasi clinica. Veti reveni pentru scoaterea drenurilor. Dupa aceea veti putea face dus peste tot si va veti schimba pansamentul singur(a). La 14 zile se scot firele de la buric si se taie niste noduri de la taietura principala. Noi nu prescriem de obicei antibiotic acasa. Mancati normal, nu este momentul unei cure de slabire. Burtiera se poarta 3 saptamani in absenta complicatiilor.

abdominoplastie-poze

 

Care sunt posibilele complicatii?

Abdominoplastia este o interventie complexa, cu rezultate remarcabile, dar, in functie mai ales de greutatea pacientului(ei), pot aparea complicatii. Sangerarea este cea mai frecventa, fie atat de mare incat sa oblige la reinterventie in primele ore, fie mai mica, incat sa duca la hematom, ce trebuie evacuat prin punctie. Seromul (acumulare de lichid steril sub piele) se trateaza prin punctii repetate si prelungirea perioadei de purtare a burtierei. Mai pot sa apara zone in care plaga se vindeca mai greu, rareori infectii. In cazuri exceptionale s-au descris coagularea sangelui in venele gambei sau coapsei (tromboza profunda) sau chiar migrarea cheagurilor spre plaman (embolie pulmonara). Desi extrem de rare, aceste complicatii pot duce la deces.

 

abdominoplastie-poze-preoperatorii-si-postoperatorii

Dar sa nu ne deprimam. In general, pacientele se vindeca in 2 saptamani, dar rezultatul final trebuie apreciat la 3-4 luni (mai ales daca au existat si complicatii), iar cicatricele trebuie urmarite un an si influentate cu geluri siliconice. Incheiem cu un caz spectaculos, care ofera optimism in ceea ce priveste posibilitatile abdominoplastiei:

vezi mai multe poze

VA ASTEPTAM!

 

Programeaza o consultatie!