Odată cu înaintarea în vârstă, printre primele semne de îmbătrânire apar la nivelul pleoapelor, unde pielea este mai subțire și mai delicată.
La nivelul pleoapelor superioare, excesul de piele duce la apariția unui pliu care, în cazuri avansate, îngreunează chiar deschiderea ochilor. Blefaroplastia superioara implică tocmai problema dată de faptul că pleoapele devin grele. La aceasta se adaugă și faptul că grăsimea din jurul globului ocular tinde să iasă din locul ei și crește presiunea asupra pleoapei de sus.
Blefaroplastia inferioară intervine la nivelul pleoapelor de jos, unde limita dintre pleoape și obraz devine mai evidentă sub forma unui șanț semicircular sau numai în partea dinspre nas, apar pungi de grăsime de dimensiuni variabile, iar obrazul coboară alungind pleoapa.
Toate aceste modificări pot fi corectate prin intervenții chirurgicale relativ simple. Ele poartă numele de blefaroplastii. Se pot face sub anestezie locală sau sub anestezie locală și sedare sau, în cazul în care se fac și alte intervenții, sub anestezie generală.
Intervenția chirurgicală de blefaroplastie
Unii chirurgi recomandă administrarea de granule de arnica înaintea blefaroplastiei pentru reducerea umflarii și a sângerării postoperatorii. Recunosc valoarea acestei recomandări, dar aplicarea ei nu este obligatorie. Opriți fumatul și nu luați medicamente care conțin acid acetil-salicilic cu 3 săptămâni înainte de operația pleoapelor.
Inciziile sunt în pliul natural al pleoapei de sus sau sub gene la pleoapa de jos. Deși cicatricele persistă toată viața, după câteva luni devin practic invizibile, unul dintre puținele locuri din corp unde putem asigura pacienții de această evoluție a cicatricelor.
Blefaroplastia durează circa o oră pentru ambele pleoape (și sus și jos) sau mai puțin pe o singură pereche de pleoape. Chiar și cu anestezie locală, blefaroplastia nu este dureroasă.
Postoperator blefaroplastie
Dacă anestezia a fost locală sau locală cu sedare, veți pleca din clinica la 1-2 ore după operație. Nu veți putea conduce autoturismul. Veți fi instruit(ă) să dormiți câteva zile cu capul mai sus. Pleoapele se vor umfla, vor apărea vânătăi. Veți aplica gheață (prin intermediul unor bucăți de pânză, batistă etc.). Inciziile vor fi acoperite cu niște plasturi sterili, peste care vă puteti spăla cu apă și săpun. Aplicați gel de arnică pe vânătăi și zonele umflate. Nu recomand antibiotice orale în perioada post-operatorie.
Deși modificările vor fi vizibile după câteva zile, rezultatul final al blefaroplastiei se va vedea dupa 2-3 luni. Firele se vor scoate la 5-7 zile (manevra nu trebuie să vă sperie). Apoi ne vom vedea la control peste 3 luni.
Care sunt complicațiile blefaroplastiei?
Deși acestea sunt puține, pot apărea săngerări ușoare (se opresc cu ușoară presiune și aplicare de gheață), iritații ale ochilor (aplicați picături cu Tobradex sau alt colir cu antibiotic). Extrem de rar poate apărea o sângerare mai mare în spatele ochiului, care impune reintervenția, dar nu am întâlnit până acum o astfel ce complicație după blefaroplastie. Pot apărea totuși mici asimetrii, care pot fi corectate simplu. Pentru blefaroplastia inferioară (pleoapele de jos), cea mai importantă complicație este ectropionul (pleoapa nu mai acoperă suficient partea de jos a ochiului și acesta nu se închide bine). Cu masaj ușor și lacrimi artificiale această complicație se poate rezolva. Mult mai rar, la cca. 3 luni se poate corecta chirurgical.
În final, trebuie spus că blefaroplastiile sunt intervenții cu un grad mare de siguranță și cu rezultate foarte bune (dar și în acest caz, răbdarea este esențială, ca mai mereu în cazul chirurgiei estetice).
Blefaroplastie pret: 600 euro o pereche de pleoape, 900 euro ambele, cu anestezie locala