Operația de slăbire: Remodelarea corporală după scăderea masivă în greutate

Obezitatea este o boală foarte frecventă în epoca modernă. Acumularea de grăsime în exces conduce la alte afecțiuni care pot produce chiar și deces prematur: diabetul zaharat, boli cardiovasculare, afecțiuni ale articulațiilor și oaselor, apnee în somn etc. De aceea, lupta împotriva obezității a devenit o preocupare a medicinei contemporane. Unele persoane ating greutăți record și devin super-obeze. Curele de slăbire sunt rareori eficiente pe termen lung, chiar dacă activitatea fizică este de ajutor. Prin urmare, chirurgia s-a îndreptat spre rezolvarea acestei probleme. A apărut chirurgia bariatrică, care, prin diverse intervenții chirurgicale, nu lipsite de risc, reduce capacitatea stomacului, controlează senzația de foame, reduce absorbția nutrienților în intestin, ajutând persoanele super-obeze (sau cu obezitate morbidă, cum se mai spune) să slăbească și să adopte un comportament alimentar mai sănătos. Dar scăderea masivă în greutate (zeci de kilograme) produce alterări importante a formei corpului.

 

Modificări ale aspectului corporal după operația de slăbit

 

Odată cu dispariția grăsimii, pielea nu se mai poate retracta și adapta decât parțial și mai ales la oamenii foarte tineri. Apar pliuri largi de piele care îi împiedică pe cei ce au slăbit masiv  să aibă o viață normală. Pe lângă aspectul estetic, există și dificultăți de igienă personală care conduc la apariția unor dermatite (afecțiuni ale pielii din pliuri). În urma unei operații de slăbire, cel mai evident afectat este abdomenul, unde, pe lângă marele șorț abdominal, apar șorțuri mai mici deasupra ombilicului, apar vergeturile și deformarea regiunii pubiene, atât la femei cât și al bărbați. Aceste pliuri se prelungesc pe partea laterală a trunchiului și pe spate, iar fesele devin căzute, lipsite de fermitate. Sânii sunt și ei foarte lăsați la femei, iar la bărbați apare pseudo-ginecomastia, adică și ei au sâni lăsați. Pliurile se prelungesc și la acest nivel (torace) spre lateral și spate. Brațele capătă o formă dezagreabilă cu mare exces de piele pe partea din spate mai ales. Coapsele suferă pe partea lor interioară mai ales și uneori pliurile depășesc în jos genunchii. În funcție de vârsta pacientului, fața este și ea afectată, cu pliuri la nivelul gâtului și liniei mandibulei. Acești oameni nu pot să poarte îmbrăcăminte subțire și nu pot să se dezbrace la piscină sau la plajă, având un clar complex de inferioritate estetic.

 

Care este soluția pentru a înlătura efectele nedorite ale unei operații de slăbit?

 

Chirurgia estetică are la îndemână o arie mare de intervenții de remodelare corporală care au fost adaptate pentru acești pacienți. De la lifting-ul facial, la mastopexie (operatia de ridicarea a sânilor) sau mastectomie sau îndepărtarea falșilor sâni la bărbați, de la abdominoplastie la lifting-ul de coapse, de la lifting-ul de fese la brahioplastie (operația brațelor). Pentru că fiecare pacient are multe arii de corectat, precum majoritatea chirurgilor care abordează aceste operații, va asocia mai multe intervenții în același timp. Unele asocieri au căpătat denumiri speciale (lifting de centură inferioară pentru abdominoplastie, lifting lateral și de fese sau lifting de centură superioară format din ridicarea sânilor (mastopexie) sau rezecție la bărbați, lifting lateral și de pliuri de pe spate – pe linia sutienului), dar vom discuta atent cu dvs. și veți analiza împreună felul în care intervențiile se vor succeda în timp. Intervalul între intervenții va fi de cel puțin 3 luni pentru a vă oferi timp să vă recuperați complet.

 

Înainte de operația după slăbirea masivă

 

Trebuie ca greutatea să fie stabilă de cel puțin 3 luni înainte de orice remodelare. Trebuie să fiți într-o stare de sănătate foarte bună. Se vor face analize, poate mai multe decât în cazul altor operații estetice. Nu luați medicamente cu acid acetil-salicilic (aspirină, aspenter) înainte de operația de slăbire. Opriți fumatul. Pregătiți-vă să stați 2-3 zile în clinică, pentru că operațiile durează mult și recuperarea imediată este mai dificilă.

 

Intervenția chirurgicală de elimnare a surplusului de piele după slăbire

 

Ca în mai toate cazurile, trebuie să nu mâncați și să beți nimic cu 5-6 ore înainte de operația de slăbit. Vom folosi o echipă mare de chirurgi pentru a scurta timpul de operație. O să primiți anestezie generală. Voi face toate eforturile ca intervenția să dureze sub 5 ore și experiența pe care o are în domeniu este o garanție că va reuși. Probabil că în prima noapte după operație nu vă veți putea da jos din pat, deși vă încurajez să faceți acest lucru, dar doar cu ajutorul asistentei. Veți simți o mare slăbiciune, dar va trece în 24-48 de ore, în lipsa complicațiilor. Acasă veți fi instruiți să faceți duș după îndepărtarea tuburilor de dren, căci după abdominoplastie, cel puțin, veți avea drenuri. Durerile vor fi moderate, controlabile de medicația prescrisă. Pe incizii veți avea plasturi sterili, rezistenți la apă. Deci pansamentele vor fi simple. Nodurile de la firele de la piele se taie la 14 zile (firele se absorb). Dacă ați avut nevoie de îmbrăcăminte elastică, o veți purta măcar 3 săptămâni. Transformarea va fi spectaculoasă încă de la început.

 

Ce poate merge prost la o operație de slăbire?

 

Din păcate, aceste operații au o rată mare de complicații, dar din fericire toate sunt tratabile. Complicațiile apar mai frecvent doar în cazul altor intervenții estetice, dar în urma cărora și transformarea corpului va fi mai spectaculoasă. Poate apărea sângerarea (rareori necesită reintervenție), mici zone în care plaga nu se vindecă în 14 zile sau seromul, care este cea mai frecventă complicație. Acesta înseamnă o acumulare de lichid gălbui sau sanghinolent sub una din marginile inciziei. Dacă este mare, va fi evacuat în mai multe etape cu acul și seringa la intervale regulate, stabilite împreună cu dvs. Această manevră nu este dureroasă. Dar tratarea unui serom poate dura 2-3 luni, așa că înarmați-vă cu răbdare. Dealtfel, corectarea tuturor zonelor de interes pentru un pacient(ă) durează 1 an – 1 an și jumătate. Uneori, va fi nevoie de mici retușuri (zone în care au mai rămas mici falduri de piele), dar acestea vor fi făcute în timpul intervențiilor ulterioare destinate altor zone.

Deși pare destul de complicat și dificil, cu răbdare și încredere, toate aceste etape vor fi parcurse cu bine!

 

 

Programeaza o consultatie!