6 lucruri despre operatia de rinoplastie si rezultatele ei PE CARE NU TI LE SPUNE NIMENI

 

Am hotărât să scriu acest mic articol pentru că pagina din site despre rinoplastie este cam expeditivă, iar alte site-uri oferă o informație impersonală și generală care nu prea pregătește pacientul(a) pentru ceea ce va urma. La treabă, deci.

 

Cuprins:

 

Rinoplastia își propune să amelioreze aspectul estetic al nasului și să îmbunătățească respirația nazală. Eu cred că nu există nas ideal și că rezultatul trebuie să se potrivească cu fața pacientei(ului), nu trebuie neapărat să fie ”perfect”( in pozele de pe site, se vede că există multe feluri de nasuri frumoase: vezi pozele aici).

 

Preoperator

 

Cel mai important lucru este consultația. Acolo trebuie să spuneți clar ce vă deranjează, estetic și funcțional la nasul dvs., să aflați părerea doctorului despre cum ar trebui să se transforme nasul. E important să știți dacă respirați bine sau nu. Multe paciente vin cu poze ale unor vedete. Puneți medicul în încurcătură, pentru că nu toate acele nasuri sunt operate, sau, dacă sunt, nu se știe dacă arătau înainte de operație ca al dvs. Eu unul nu ofer simulări, pentru că este o diferență enormă între ce poți face pe poză și pe nasul real.

 

Încerc să găsesc printre nasurile mele unul care să se potrivească cu ce și-ar dori pacienta(ul). Asta înseamnă că pot obține un astfel de nas. Obișnuiesc să mai spun ce cred că nu voi putea corecta, mai ales la nasurile deviate de la linia mediană, la cele cu asimetrii importante, unde există limitări obiective. Nu-mi place să promit ceva ce nu sunt sigur că pot obține.

 

Nu luați aspirină cu 3 săptămâni înainte de operație, se vor face niște analize. Nu văd legătura cu ciclul menstrual, anticoncepționalele sau alte astfel de restricții. Sigur, nu se operează dacă aveți gripă sau chiar o răceală comună.

 

Nu uitați, orice întrebare care vă ”bântuie” trebuie pusă. Nu cereți garanții, pentru că nimeni nu vi le poate da.

 

Operația

 

În ziua operației nu mâncați și nu beți nimic, în caz că doctorul nu vă spune altceva. Noi operăm după-amiaza, așa că lăsăm pacienta(ul) să mănânce ușor și să bea până oe la 9-9,30. Nu e valabil pt. toată lumea, așa că așteptati-vă la post. Totul are loc sub anestezie generală. Se vor face poze, doctorul va avea o discuție finală în care vom recapitula obiectivele. Mult succes!

 

Trezirea din anestezie este de obicei ușoară, dar eu folosesc meșele pt . 24 de ore, așa că nu veți putea respira pe nas. Un pic de exercițiu în zilele premergătoare intervenției ajută. Veți sta cu gheață pe ochi pentru reducerea edemului (umflătura). De obicei, nasul nu doare. Va fi doar o senzație de tensune a feței. Asistenta de serviciu vă va ajuta să treceți cu bine și confortabil primele 24 de ore. Uneori, o meșă se mișcă și o veți simți în gât, în spatele gurii. Asistenta o va scoate. NU doare, e o chestie de rutină.

 

doua zi, vom scoate meșele. Veți avea fața umflată și pleoapele vinete. În ultima perioadă, aceste fenomene sunt mai reduse, dar se pot accentua la 48 de ore, când veți fi acasă. Nu vă îngrijorați, e normal. Multă lume se teme de manevra scoaterii meșelor. Nu aveți de ce. Nu doare. E ușor ciudată, dar toate pacientele (și pacienții) au suportat-o ușor.

 

Veți primi indicații pentru acasă:

 

  • dormiți cu capul mai sus;
  • curățați nasul cu apă de mare și bețisoare cu bumbac;
  • dați cu gel de arnică pe vânătăi;
  • nu suflați nasul, dați cu Vibrocil dacă e prea înfundat.

 

Prima săptămână după operație

 

Este și cea mai dificilă, dar e mai ușoară decât la multe alte intervenții chirurgicale. Câteva cuvinte despre curățarea nasului. În primul rând, înmuiați și îndepărtați ușor crustele de sânge care se formează la intrarea în narine. Apoi folosiți bețisoarele pentru a curăța și înăuntru. Direcția bețișorului trebuie să fie orizontală (de-a lungul căii aeriene) și nu spre în sus. Umflarea feței crește a doua zi, apoi începe să treacă. Mai puneți gheață (printr-un material textil) până trece. Și vânătăile încep să-și piardă din culoare. Din fericire , nu prea doare. Nu vă așteptați să puteți respira bine deja. Mai există congestia mucoasei, cheaguri de sânge.

 

La 7-8 zile

 

E momentul să ne vedem din nou. Ce este mai greu a trecut. Scoatem firele și atela. Mulți pacienți sunt speriați de această manevră. Fiți liniștiți(te), nu doare. Poate o mică ciupitură. Și scoaterea atelei este ușor de suportat.

 

Vedem prima dată nasul. Nu vă pripiți cu aprecierile. Deja se văd unele din transformările despre care am vorbit preoperator. Pentru altele trebuie să mai așteptați, uneori și câteva luni, sau poate peste un an (a se vedea mai jos). Dosul nasului (unde a stat atela) nu este umflat, vârful nasului, da. Aspectul e un pic ciudat, dar se egalizează în timp. Totuși, vârful nasului se dezumflă ultimul.

 

De acum puteți să suflați nasul, puteți să-l curățați mai agresiv, veți începe să respirați mai bine. Faceți masaj așa cum vă voi arăta eu. Urmăriți atent evoluția (fără a deveni o obsesie) și comunicați cu mine. Așa cum veți vedea în continuare, unele lucruri nu sunt semnificative, altele sunt. Numai eu pot aprecia asta. Deci trebuie să știu.

 

Vindecarea nasului și obținerea formei finale

 

Ca în cazul multor intervenții de chirurgie estetică, obtinerea aspectului final durează. La nas poate mai mult decât în alte situații. Deci regula numărul 1: AVEȚI RĂBDARE! Veți vedea în niște poze cum un nas care arăta nu foarte bine la 9 luni a devenit la un an și jumătate aproape perfect. Sigur, timpul până la vindecare este variabil. Nasurile cu piele mai groasă, cele asupra cărora s-a intervenit mai mult, care au avut mai multe defecte de rezolvat, se vor stabiliza mai lent.

Nas preoperator

nas preoperatie rinoplastie

 

Nas operat dupa 9 luni

nas rinoplastie 9 luni

 

Nas operat dupa 16 luni

nas operat rinoplastie

Una dintre modificările nedorite care pot apărea în perioada aceasta este ”supra tip deformity” sau nasul în cioc de papagal. Sună teribil. Ea apare la nasurile cu cocoașa în partea de jos a dosului, la bărbați, la nasurile mari care au fost micșorate mult (pentru că așa trebuia).

 

Ce se întâmplă? Imediat deasupra vârfului, pielea nu se adaptează bine la dimensiunile scheletului nazal și apare o cocoașă care evoluează lent. Uneori ea se dezvoltă și in lateral și dă un nas mai lat în partea sa de jos și deseori asimetric. De cele mai multe ori pot anticipa apariția acestei deformări încă înainte de operție și atrag atenția pacienților(elor) asupra problemei. Nasul trebuie urmărit cu atenție în perioada de după extrgerea firelor. Persistența edemului (umflăturii) sau accentuarea acestuia în aria aminitită e un semnal de alarmă.

 

Ce este de făcut? În primul rând anunțați doctorul. Încercăm întâi cu taping nocturn (se pune noaptea o bucata de bandă adezivă, sau chiar o mică bucată de atelă care să apese pe zona în curs de deformare). Asta pentru cîteva săptămâni. De cele mai multe ori asta rezolvă problema.

 

Dacă nu merge așa, sau dacă pacientul(a) a realizat târziu (mai ales când se află departe de doctor) apariția acestei modificări, se pot încerca injecții cu triamcinolon (Kenacort, Kenalog, Volon A). Din păcate, deși ieftin, medicamentul nu se găsește în România. Trebuie luat din străinătate ( am auzit că s-ar găsi și în Republica Modova). Injecțiile nu sunt foarte dureroase și se repetă cam la o lună. Au efect bun.

 

Uneori, cocoașa (care un fel de cicatrice sub piele) se poate scoate chirurgical la cel puțin un an, dar deseori se întâmplă să reapară. Cea mai bună soluție este urmărirea atentă și aplicarea măsurilor descrise mai sus cât mai devreme. Să nu credeți că este așa de simplu. De multe ori, pacienții, chiar atenționați de mine, ignoră aspectul până devine deranjant. Se poate face ceva la orice moment, dar încrederea într-un rezultat bun este zdruncinată. Așa că: ȚINEȚI LEGĂTURA CU DOCTORUL !

Nas preoperator la barbat

nas preoperat rinoplastie

Nas barbat postoperator cu supratip diformity

nas barbat postop cu supratip diformity

Nas preoperator la femeie

nas preoperat femeie

Nas femeie postoperator cu supratip diformity

nas postoperat de rinosplastie femeie

Un alt element greu sau, uneori, imposibil de corectat este asimetria și nasul deviat. Dacă deviația include și partea de sus a septului, cea osoasă, nasul nu poate fi adus comlet pe linia mediană, pentru că acea parte a septului nu poate fi indreptată fără riscuri mari. Veți respira mai bine, nasul va fi mai central, dar nu perfect.

 

Uneori, nasul este drept și pe linia mediană după intervenție, dar se strâmbă progrsiv in perioada de până la un an. Uneori este din vina părțilot moi (adică nu os sau cartilaj), care au memoria poziției incorecte sau a ”supra tip deformity” despre care am vorbit mai sus. Dacă sunteți atent și vă dați seama că nasul tinde să se strâmbe din nou, putem face ceva prin masaj sau taping.

 

Când nările sunt asimetrice, nu pot fi întotdeauna simetrizate perfect. Cel mai greu este când locul unde peretele lateral al nărilor atinge fața (locul de inserție) este mai sus pe o parte. Asta e greu de corectat. M-a ieșit doar o dată, dar aceste cazuri sunt foarte rare.

 

Dacă apar dificultăți persistente de respirație după operație, e posibil să aveți o hipertrofie de cornete. Cornetele sunt niște ”ieșituri” din peretele lateral al nărilor care reglează fluxul de aer (mucoasa de pe ele se umflă sau se dezumflă). Uneori, ca răspuns la trauma operației, ele se umflă permanent sau se ”hipertrofiază”. Problema se rezolva, dar e nevoie de răbdare și, uneori, de scurtă intervenție (cauterizare). Trebuie să știți că nu e vina nimănui, așa a ales corpul dvs. să reacționeze.

 

Despre toate aceste posibilități ca lucrurile să nu meargă perfect vă voi avertiza înainte de operație, dar tot e posibil să apară lucruri neprevăzute. Cele mai multe, inclusiv mici defecte estetice se pot rezolva. Important este să vă mențineți încrederea în doctor, căruia i-ați încredințat unul dintre elemetele cele mai importante (estetic și funcțional) ale feței dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>